Correctie btw-aftrek (herziening) op diensten, niet langer alleen op goederen en onroerend goed

26-03-2024 -

 

De btw op aanschaf van goederen en diensten dient altijd direct en volledig in aftrek te worden gebracht. De aftrek van btw is echter niet altijd definitief. In bepaalde situaties moet het gebruik worden gevolgd en kunnen correcties op de btw-aftrek noodzakelijk zijn. Deze correcties staan bekend als herziening.

Herziening is van toepassing bij de aanschaf van goederen waarop kan worden afgeschreven en onroerende goederen. Bij roerende goederen moet de btw-aftrek in totaal 5 jaar worden gevolgd en de btw-aftrek bij onroerende goederen moet in totaal 10 jaar worden gevolgd. Indien gedurende deze perioden het gebruik van het goed wijzigt (van btw-belast gebruik naar btw-vrijgesteld gebruik of vice versa) moet een deel van de btw-aftrek gecorrigeerd (herzien) worden. Momenteel is dat niet het geval bij diensten. Dat leidt tot de bijzondere situatie dat btw-aftrek van (bijvoorbeeld) een bureautafel met een aanschafwaarde van € 1.000 wel moet worden gecorrigeerd (herzien) bij gewijzigd gebruik, maar de btw-aftrek op een softwarepakket van € 5.000.000 niet. Het verschil is dat software kwalificeert als een dienst. Dat geldt ook voor een (ingrijpende) verbouwing van een pand. Stel dat men een oud kantoorpand verbouwt tot appartementen en daarvoor € 10.000.000 investeert, dan kwalificeert deze verbouwing doorgaans als een dienst. De btw-aftrek op deze investering (€ 2.100.000) kan later niet worden gecorrigeerd als het gebruik van het pand wijzigt. Met andere woorden, als het pand na verbouwing als btw-belaste short stay verhuur in gebruik wordt genomen, komt de btw volledig in aftrek. Indien twee jaar later het pand volledig btw-vrijgesteld wordt verhuurd, kan de btw-aftrek niet worden gecorrigeerd omdat de herziening niet van toepassing is op diensten. Op basis van een nieuw wetsvoorstel is een correctie op de btw-aftrek bij diensten wel mogelijk Het wetsvoorstel ziet op diensten aan onroerende zaken en dus niet op alle diensten.

Zoals het er nu voor staat, zal vanaf 1 januari 2016 de btw-aftrek op diensten aan onroerende zaken gecorrigeerd (herzien) kunnen worden. Een eerste conceptwetsvoorstel is daarvoor in de maak. Op basis van een internetconsultatie kan men commentaar geven op dit wetsvoorstel. De internetconsultatie loopt tot 2 april 2024.

De hoofdlijnen van het wetsvoorstel zijn:

  • Beperkt tot diensten aan onroerende zaken
  • Een ondergrens/drempelbedrag van € 30.000
  • Btw-aftrek kan worden herzien in een periode van 5 jaar

Verder merken wij op dat ondernemers aan de slag moeten met de administratieve inrichting om deze diensten, onderhevig aan herziening, zichtbaar te maken in de administratie. Bovendien moeten deze diensten kunnen worden toegerekend aan het jaar van aanschaf/gebruik en de daarop volgende 4 jaren.

De verwachting is dat het wetsvoorstel (eventueel na wat aanpassingen) dit jaar wordt aangenomen en per 1 januari 2025 in de Wet OB’68 zal worden opgenomen met een overgangsperiode van 1 jaar. Feitelijk zal de regeling dan per 1 januari 2026 in werking treden.



logo element

If you have any questions about this topic or if you would like to discuss the topic further, please do not hesitate to contact us at info@vatpartners.com